Kinesiologie/ Edukinesilogie

Wat is Kinesiologie?

kinesiologieKinesiologie, letterlijk 'De leer van de beweging', is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

De methode werd in de jaren '60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis.

Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De goed opgeleide kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een therapie.

"Begin jaren zeventig introduceerde de Californische chiropractor dr. John F. Thie "Touch for Health".

Dit is een methode, ontstaan uit de toegepaste kinesiologie, voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en bij naaste familieleden.


Stress getest

Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test 'zwak' genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:

  1. mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke;
  2. chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en electrosmog;
  3. emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.

 

Energetische blokkades komen in het lichaam regelmatig voor. 

Deze blokkades kunnen zich uiten op:

  1. Fysiek gebied.
  2. Chemisch gebied.
  3. Mentaal en emotioneel gebied.

Kinesiologie is een methode die helpt zich te krijgen op deze blokkades. Via testen van spieren wordt u zich bewust van de oorzaak van uw klachten. Het lichaam is vaak in staat zichzelf te genezen.
De kinesioloog gebruikt oefeningen om dit zelfhelende vermogen van lichaam en geest te stimuleren.

Kinesiologie2


Edukinesiologie

Edukinesiologie is een onderdeel van de kinesiologie dat zich voornamelijk bezighoudt met leer en concetratieproblemen. Edukinesiologie werkt met oefeningen die linker en rechterhersenhelft stimuleren om optimaal samen te werken.