Ooraccupunctuur (Auriculo)

images3Alhoewel de benaming "ooracupunctuur" voor deze behandelmethode niet geheel juist is, geeft zij wel de kern van de therapie weer.

Het principe van de ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein. Medisch spreekt men van auricolotherapie (auricolo=oor, therapie =behandeling).

 

Moderne ontwikkeling

Ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De oorsprong is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Frande arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. De ooracupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectucalaire en snelle resultaten.    
 
image4Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam. Het gemakkelijkst kan men de projectie onthouden wanneer men een op zijn kop staande foetus geprojecteerd denkt op de oorschelp.

Op deze wijze kan men elk onderdeel van het lichaam als reflexizone op de oorschelp terugvinden. Op de oorschelp kunnen ongeveer 360 reflexizones worden vastgesteld. Ieder orgaan of gewricht staat in verbinding met 1 of meer reflexizones in de oorschelp.

 


Diagnose en therapie:

Door de relatieve elektrische weerstand op het oor te meten met een electrische puntzoeker kunnen punten voor diagnose worden gevonden en voor behandeling worden gebruikt.


Behandeling:

ooracupfotoVoor de ooracupunctuur worden naaldjes gebruikt, maar soms ok massage en electrische stimulatie. Als een behandeling wat langere tijd vraagt kan ervoor gekozen worden om verblijsfnaaldjes te plaatsen. Die blijven dan een tijdje zitten achter een kleine pleister en je kunt het betreffende punt zelf stimuleren door af en toe wat druk op het naaldje uit te oefenen.    


Klachten:

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor behandeling van chronische en acute pijn, het genezen van kwalen. Het ondersteunen bij het stoppen met roken, drinken, drugs, bij afvallen, bij verschillende psychische klachten en bij slapeloosheid.