Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, daar is niets mis mee!

pluisjes kindjeHoog sensitiviteit is geen afwijking, daarvoor worden er veel te veel mensen met de eigenschap geboren. Ongeveer 20% van de mensen is hoog sensitief. Van nature zijn zij meer geneigd eerst te denken, dan te doen, het grotere geheel te bekijken, risico's te zien. Helaas staan we er in onze westerse maatschappij negatief tegenover.

 

Wetenschappelijke onderbouwing

Hoog sensitiviteit is geen hype en het is ook geen nieuw verschijnsel. Hoewel de term zelf in 1996 door Elaine Aron is geïntroduceerd, is het in de wetenschap al langer bekend dat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen, op fysiek maar ook op emotioneel gebied. Na de grote hoeveelheid aandacht die er voor het verschijnsel kwam na de eerste publicaties van Elaine Aron, is het onder een breder publiek onder de aandacht gekomen. Hoog sensitieve personen (hsp's) voelden zich eindelijk begrepen. Inmiddels zijn er vele studies verricht die aantonen dat het echt bestaat en hoe het dan precies in elkaar zit.

Gevoelig zenuwstelsel

Hsp's hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Er wordt meer en gedetailleerder verwerkt van wat door zintuigen wordt waargenomen. Door dat gevoelige systeem zijn hsp*'s in staat dingen op te merken die anderen ontgaan: stemmingen, subtiele signalen uit de omgeving zoals bijvoorbeeld de sfeer in een groep. Ze voelen het aan als iemand iets nodig heeft, hoe ze iemand het beste kunnen benaderen, wat de beste oplossing is voor een probleem.

Cultuur

De westerse cultuur ziet gevoeligheid als zwakte. Hierdoor passen hsp's zich vaak extreem aan en verstoppen zij hun gevoeligheid. Mannen doen dit meer dan vrouwen en daardoor lijkt het soms alsof sensitiviteit een typisch vrouwelijke eigenschap is. De snelle en maakbare samenleving van tegenwoordig brengt veel prikkels met zich mee. Waar niet hsp's dit juist prettig vinden, is het voor hsp's niet altijd even eenvoudig zich hierin te bewegen.

Diepe gronden

Hoog sensitieve mensen hebben vaak de behoefte aan een zinvol leven. In contacten met anderen hebben ze een voorkeur voor diep en oprecht contact. Ze denken meer na over de dingen en over risico's en consequenties van wat zijzelf of anderen doen. Ze maken zich vaker zorgen om natuur, milieu en de medemens. Niet zelden zoeken zij naar meer zingeving en spiritualiteit in hun leven.

Therapie

In de ogen van minder gevoelige mensen worden hoog sensitieve mensen vaak overgevoelig of zelfs ziek gevonden. De indruk ontstaat dan dat er wat mis met je is waaraan je iets moet doen. Hsp's lopen regelmatig op tegen problemen die een gevolg lijken te zijn van hun gevoeligheid. Ook overprikkeling en overbelasting komt veel voor en vroeg of laat komt het besef dat ze daar iets mee moeten. Kortom, veel hsp's gaan op zoek naar manieren om er mee om te gaan en moeten kiezen uit een groot aanbod aan hulp.

HSP1