NIEUW: Vitamine K meten

De Vita-K meter is een niet-invasief medisch apparaat voor een snelle en makkelijke screening van de conditie van de bloedvaten. Naast de Vasculaire karakteristieken meet het non-invasive device ook de Spo2 (saturatie), hartslag en evaluatie vitamine K status.

De Vita K meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert zonder bloed te prikken binnen 2 minuten de toestand van de bloedvaten en het eventuele tekort aan vitamine-K. De meter is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie, waarin de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt worden om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen.

Aderverkalking, dat ook bij gezonde mensen met een niet-optimale vitamine K-status optreedt, vergroot onder meer de kans op hypertensie, hartinfarct, perifere arteriële ziekte en vroegtijdige sterfte. Vermoedelijk speelt een (mild) vitamine K-tekort een rol bij 23% van alle hart- en vaatziekten. Ook is vitamine K2 essentieel voor gezonde botten en nieren en is een goede vitamine K-status belangrijk bij orgaantransplantatie. Vitamine K (fytomenadion) is nodig voor de bloedstolling.

Dit apparaat stelt zorgaanbieders in staat om snel inzicht  te krijgen in de vasculairekarakteristieken en geeft een indicatie van de vitamine K status.
Het is het enige niet-invasieve vingertop apparaat in de gezondheidszorg dat een beeld geeft   van de conditie van de bloedvaten. De Vita K Meter is te gebruiken bij volwassenen en kinderen

K2 METERVoordelen van vita K2 meter:

- Hoge nauwkeurigheid
- Snelle screening van patiënten
- Meerdere metingen met 1 apparaat

Vitamine K: een belangrijke vitamine

Vitamine K is een belangrijke vitamine voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling en gezonde vaten. In het nieuws verscheen vandaag het bericht dat veel Nederlanders een tekort hebben aan deze vitamine.

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we met name uit ei, kip, vlees . Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten. Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt.

Prof. Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht geeft aan dat 40 procent van de bevolking risico zou lopen op schade aan hart- en vaten door vitamine K-tekorten. Een te laag vitamine K-gehalte leidt er toe dat bloedvaten minder elastisch worden en op den duur verkalken. Ook bij bloedvaten rond het hart kan dat optreden. In de media zegt Vermeer ook dat een vitamine K-tekort net zo veel risico’s voor hartproblemen veroorzaakt als twee pakjes sigaretten per dag. Dat zou dan dus gelden voor 40% van de bevolking

Volgens Vermeer zijn de hoeveelheden die het RIVM aangeeft inderdaad ruim voldoende als het gaat om bloedstolling, de belangrijkste functie van vitamine K. Voor gezonde botten en vaten hebben we echter meer vitamine K nodig. Zijn advies is daarom om meer groene groenten en kwark te eten. Dagelijks deze producten eten, voorziet in voldoende vitamine K om ook de botten en vaten gezond te houden.